Teslasubsidie omstreden bij coalitie


elektrisch rijden

Coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie waren in de Tweede Kamer kritisch over het stelsel van autobelastingen en subsidies, maar staatssecretaris Snel van Financiën wil de doelmatigheid van zijn beleid niet laten toetsen door de Algemene Rekenkamer. Er zijn volgens Snel al genoeg maatregelen genomen om een plafond in te stellen voor de Teslasubsidie, die vorig jaar nog kon oplopen tot €70.000.

Vooral die Teslasubsidie roept bij de coalitiepartijen grote vraagtekens op. Een groot deel van de 700 miljoen euro aan belastingkortingen voor elektrische auto’s is in 2018 beland bij vermogende Nederlanders, bleek onlangs uit de schriftelijke beantwoording van Kamervragen van CDA-parlementariër Pieter Omtzigt door de staatssecretaris.

Bovendien leidt de run op deze subsidie tot een tegenvaller van honderden miljoenen euro’s. Omtzigt wil daarom dat het beleid wordt doorgelicht en zo nodig aangepast, bleek volgens het FD tijdens het Kamerdebat. Hij vraagt zich af of de stijgende subsidiekosten zich nog wel verdragen met de financiële kaders die zijn vastgelegd in het regeerakkoord. Snel kon daar nog geen antwoord op geven.

Snel erkende dat een deel van de stimulering in het verleden ‘niet doelmatig’ was, maar vindt ook dat de Kamer zich niet moet blindstaren op de kosten per ton vermeden CO2. Die bedroeg vorig jaar bij elektrische auto’s gemiddeld €1700, terwijl de marktprijs schommelt tussen €20 en €25. Het gaat volgens de D66’er ook om de reductie van andere schadelijke stoffen, geluidsoverlast, kansen voor het bedrijfsleven en het op gang brengen van de markt.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst