Recordimport en -verkoop tweedehands


De import van tweedehandspersonenauto's was in januari bijna tien procent hoger dan in dezelfde maand in 2017. Er werden vorige maand 18.441 occasions geïmporteerd, het hoogste niveau ooit in de eerste maand van het jaar. Dat blijkt uit cijfers van BOVAG en het RAI Data Centrum (RDC).

Tot 2014 werden in de maand januari jarenlang steevast tussen de 5000 en 7000 tweedehandsauto's ingevoerd; een jaar geleden was dat al 16.824. Met name de VW-modellen Golf en Polo zijn daarbij populair. Het totale verkoopniveau was in januari 176.889 occasions, 6,3 procent hoger dan een jaar eerder en eveneens een record. Dit cijfer is inclusief de zakelijke markt, zoals de verkoop van tweedehandsauto's aan kleine zelfstandigen. 

Onbalans

De aanhoudende groei van de import van occasions is een logisch gevolg van de lage aantallen nieuwe auto's die het afgelopen decennium in Nederland werden verkocht, aldus de BOVAG. Het overgrote deel van de importtoename wordt niet gevoed door belastingvoordelen op buitenlandse auto's, maar is het resultaat van een onbalans in vraag en aanbod binnen Nederland. De auto's die de particuliere klant wil zijn op de Nederlandse markt "simpelweg niet in voldoende mate beschikbaar", stelt BOVAG Autodealers-voorzitter Bert de Kroon. 

Waar eerder ongeveer 480.000 nieuwe personenauto's per jaar de showroom uitreden, ligt dat gemiddelde over de laatste tien jaar ruim dertigduizend stuks lager, op circa 447.000.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst