Proefschrift maakt korte metten met ambities voor elektrische auto's


Door gebrek aan grondstoffen voor de productie van accu’s is de doelstelling van de overheid om tegen 2030 alleen de nieuwverkoop van EV’s nog toe te staan onhaalbaar.

Volgens Jan Hessels Miedema, die vandaag promoveert op het effect van de elektrische auto op het milieu, is het aantal elektrische auto’s dat in productie kan worden genomen tot 2050 zeer beperkt. De promovendus schat het aantal op twintig procent van het huidige wagenpark in de wereld. Dat meldt de Leeuwarder Courant vandaag.

De regering wil dat er vanaf 2030 alleen nog maar nieuwe elektrische auto’s worden verkocht, maar die doelstelling kan volgens Miedema alleen gehaald worden wanneer autofabrikanten en dus consumenten de hoogste prijs voor de accu’s willen betalen. Er is een tekort aan grondstoffen voor de productie van accu's. Met name de productie van lithium is onvoldoende om het hele wagenpark binnen twee decennia elektrisch te laten rijden, blijkt uit het proefschrift van Miedema.

Miedema pleit daarom voor een herwaarding van plug-in hybrides om de CO2-uitstoot door auto’s te verminderen. “Van de hoeveelheid lithium voor één batterij in een elektrische auto, kun je negen plug-in batterijen maken”. Hij heeft berekend dat één elektrische auto en acht conventionele auto’s omgerekend per auto gemiddeld 4,4 liter brandstof per 100 kilometer verbruiken. Negen plug-in hybrides gebruiken omgerekend per auto gemiddeld 2,5 liter brandstof per 100 kilometer - bij optimaal gebruik van de technologie. "Er valt dus gemiddeld twee liter per 100 kilometer te besparen als je inzet op plug-in hybrides. Alleen moet je dan wel een mechanisme bedenken om mensen te dwingen elektrisch te rijden als het kan.’’


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst