Omzet stijgt`maar stemming daalt in auto- en motorbranche


De omzet van de auto- en motorbranche steeg in het tweede kwartaal van 2018 met 7,2 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Groeicijfers waren in alle deelbranches van de autosector te zien. Het sentiment in de sector is aan het begin van het derde kwartaal echter omgeslagen van positief naar licht negatief.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in haar nieuwe kwartaalbeeld van de auto- en motorbranche. De omzet van de branche stijgt sinds het eerste kwartaal van 2015, met uitzondering van het vierde kwartaal van 2016. In het tweede kwartaal van 2018 werd de hoogste omzetgroei behaald door de importeurs van nieuwe personenauto's (10,6 procent vergeleken met een jaar eerder).

Omzetstijgingen waren er ook voor de personenautobranche (8,5 procent), de gespecialiseerde autoreparatiebedrijven (5,0 procent) en de handel in auto-onderdelen (3,7 procent). De omzet van de bedrijfsautobranche steeg in het tweede kwartaal van 2018 met zes procent. De omzetgroei in het eerste kwartaal zet hiermee door, na vier kwartalen van omzetdaling.

Minder vertrouwen

Terwijl de omzetten in de autosector stijgen, lijdt de motorbranche voor het derde kwartaal op rij omzetverlies. In het tweede kwartaal daalde de omzet met 2,5 procent. Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche is aan het begin van het derde kwartaal afgenomen van positief (6,7) naar licht negatief (-0,8). Dit komt vooral doordat per saldo bijna dertien procent van de ondernemers een daling van de omzet in het derde kwartaal verwacht.

Bedrijven in de auto- en motorbranche hebben grote moeite om vakkundig personeel te vinden. Ruim 22 procent van de bedrijven meldde aan het begin van het derde kwartaal dat de werkzaamheden belemmerd worden door een tekort aan gekwalificeerd personeel. Koploper personeelstekort zijn de gespecialiseerde autoreparatiebedrijven, waar één op de drie een tekort heeft aan bekwaam personeel. In de motorbranche heeft zeventien procent van de bedrijven problemen om geschikt personeel te werven.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst