Nooit meer Dieselgate


Begin april keurde het Europees Parlement het eindrapport goed van de dieselgate enquêtecommissie, die ze zelf eind 2016 instelde. Niet alleen dat, ook de aanbevelingen die eruit volgen zijn aangenomen. En ook maar gauw een voorstel voor een nieuwe typekeuringsregeling, waaraan al werd gewerkt. Het zou de hele autobranche raken, als dit Europese wet wordt.

Nooit meer dieselgate?

Wat begon als Volkswagen’s dieselgate kan tot een totale herziening van de emissieregelgeving leiden, zo wil het Europees parlement. (foto Volkswagen) 

Sjoemelen zoals in dieselgate kan niet meer, is de bedoeling. Er komt strenge controle op emissie-eisen zowel bij als na de typekeuring. Wie nog sjoemelt riskeert zeer hoge kosten. Dat zou vooral autofabrikanten treffen, terwijl kopers van sjoemelauto’s gecompenseerd zouden worden.

De teugels moeten flink aangetrokken worden, vindt het Europarlement, nog verder dan nu al geregeld is. Euro 7-eisen moeten uiterlijk in 2025 op stapel worden gezet. De ’conformiteitsfactor’ marge boven Euro 6-niveau bij de RDE test op NOx-uitstoot moet snel naar nul.

Alleen moet de Europese ministerraad eind mei met dit alles nog wel instemmen. Daarna is de Europese Commissie aan zet, om de parlementaire wensen uit te werken tot regels voor Europa.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst