Nederland maakt ruim baan voor zelfrijdende auto


Nederland is goed voorbereid op de komst van zelfrijdende auto’s. Er is veel ruimte voor technische innovaties en experimenten, de overheid staat achter autonoom rijden, het wegennet buiten de steden leent zich voor autonoom vrachtvervoer (platooning) en autonoom vervoer wordt breed geaccepteerd door consumenten.

Die conclusie staat in de Autonomous Vehicles Index 2019. Die ranglijst komt tot stand door landen te vergelijken op het vlak van autonoom rijden. De belangrijkste meetpunten zijn ‘ondersteunende wet en regelgeving’, ‘technologie en innovatie’, ‘infrastructuur’ en ‘acceptatie door consumenten’.

De ranglijst verschijnt voor de tweede keer en opnieuw eindigt Nederland bovenaan. ‘De hoge positie dankt Nederland aan de aanwezigheid van een goed onderhouden wegennet, de kwaliteit van de digitale infrastructuur en een overheidsbeleid dat het grootschalig testen van zelfrijdende auto’s en vrachtwagens mogelijk maakt.’

Nederland eindigt boven Singapore, Noorwegen en de VS. Opvallend is dat in landen met veel grote automerken zoals Frankrijk en Duitsland, de acceptatie van autonoom rijden fors lager ligt dan in ons land. 

Het is de combinatie van omstandigheden die Nederland die hoogste plek oplevert. Op individuele onderdelen zoals de technologie voor zelfrijdende auto’s scoren landen als de VS beter, maar door de samenhang van factoren komt Nederland als beste uit de bus. Vergeleken met andere landen is Nederland verder met het testen van zelfrijdende voertuigen in het vrachtvervoer en de logistieke keten. Bovendien werkt ons land nauw samen met buurlanden om met name voor het vrachtvervoer nieuwe technologie te ontwikkelen die het mogelijk maakt om op belangrijke transportroutes.

Minister van Verkeer, Cora Nieuwenhuizen, kondigt regelgeving aan voor tests met platooning op de trajecten  Amsterdam-Antwerpen en Rotterdam-Ruhrgebied waarbij wordt ingezet op een test waarbij een konvooi van honderd vrachtwagens autonoom bestuurd wordt. Ook de inzet van slimme stoplichten en de vaart die de overheid zet achter 5G zorgt voor een goede uitgangspositie.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst