Hogere loonkosten drukken dealerrendement


Het gemiddelde rendement per dealervestiging over de eerste helft van dit jaar bedroeg 1,12 procent, tegen 1,08 procent in het eerste halfjaar van 2017.

Ondanks een gemiddelde omzetstijging van 10,5 procent ten opzichte van een jaar eerder, nam het rendement slechts marginaal toe per dealervestiging. Ook in de eerste helft van 2017 werd een lager rendement gemeten bij hogere omzet voor dealervestigingen. Dat blijkt uit de branchebarometer van Bovag Autodealers. Dat is volgens de branchevereniging voornamelijk het gevolg van hogere loonkosten in de werkplaats door krapte op de arbeidsmarkt.Over heel 2017 bedroeg het dealerrendement 0,78 procent.

Stijgende loonkosten

Het totale aantal fte’s per gemiddelde dealervestiging steeg van 14,9 naar 15,8 en de omzet in de eerste zes maanden van 2018 groeide op alle afdelingen van het dealerbedrijf. Het afdelingsresultaat groeide echter nergens navenant.

In de werkplaats stegen de gemiddelde loonkosten per monteur gemiddeld met 6,8 procent en voor indirecte medewerkers met 3,2 procent. Het resultaat in de werkplaats daalde dan ook met 0,3 procentpunt en de absorptieratio - de mate waarin aftersales de totale kosten van het dealerbedrijf dekken - nam af tot 79,6 procent. De prognose voor het aantal gefactureerde uren per monteur daalde met 0,4 procent naar 1.298.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst