Elektrische auto is speeltje voor de rijken


Elektrische auto, speeltje voor de rijken?Je hoort het vaak: “De elektrische auto komt eraan, en snel! Kijk maar naar Noorwegen, daar is al bijna een op de drie auto’s elektrisch oplaadbaar.” ACEA, de club van Europese autofabrikanten, ziet dat anders: “Noorwegen is de uitzondering. Als je echt wil weten hoe snel de elektrische auto Europa verovert, kijk dan liever naar Griekenland…”Honderd-vijf-en-veertig miljoen euro per jaar… Tesla-baas Elon Musk zal de Nederlandse belastingbetaler toch wel eeuwig dankbaar zijn?

Op zijn website toont ACEA twee kaartjes van Europa. Het eerste geeft het martaandeel van ECVs (elektrisch oplaadbare auto’s) weer. Noorwegen is koploper met 29 %, de landen in noordwest-Europa volgen op forse afstand, en de landen in Oost-Europa staan op nul of vrijwel nul.

Kaartje 1, marktaandelen van elektrisch oplaadbare auto’s in Europese landen. Noorwegen steekt met kop en schouders boven de rest uit. Oost-Europa vormt de achterhoede.

Inkomen per inwoner

Het tweede kaartje toont het GDP per capita. Voor de niet-economen: Capita is inwoner en GDP staat voor Gross Domestic Product. Dat zogenoemde Bruto Binnenlands Product is de optelling van de uitgaven aan particuliere consumptie, de bedrijfsinvesteringen, de overheidsuitgaven en het verschil tussen export en import. Economen beschouwen dat GDP als een goede manier om de omvang van een economie te bepalen. Deel je die omvang door het aantal inwoners, dan heb je een maat voor het inkomen per inwoner van zo’n economie..


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst