Elektrisch rijden krijgt voorlopig nog niet de overhand


laadpaal

Elektrische auto’s zullen in 2040 wereldwijd nog niet het merendeel van de nieuwe auto’s uitmaken. Die verwachting spreekt KPMG uit op basis van de uitkomsten van een eigen onderzoek onder topmensen uit de internationale autobranche.

Wereldwijd zullen in 2040 naar verwachting diverse soorten aandrijving naast elkaar bestaan, zegt Loek Kramer. “En de verdeling is redelijk gelijk. Batterij aangedreven elektrische auto’s (BEV’s) nemen zo’n 30% voor hun rekening, hybridevoertuigen 25%, voertuigen met brandstofcellen 23% en auto’s met een interne verbrandingsmotor ook 23%. Eén internationale standaard is de komende jaren dan ook niet aan de orde. De wereld is wat dat betreft verdeeld, verdeeldheid die met name wordt ingegeven door de nationale regelgever en de industriële politiek die ieder land voert.”

China wordt volgens het onderzoek de grote voorloper op het gebied van elektrische auto’s. Andere landen worden steeds afhankelijker van de Chinese kennis op dat gebied. Welke brandstof in welk land belangrijk wordt, hangt af van de beschikbare natuurlijke grondstoffen. China is een van de grootste producenten van batterijcomponenten, onder meer omdat het land daar veel grondstoffen voor heeft. Dat land richt zich mede daarom ook op elektrische auto’s. Een land met veel olie, zoals de Verenigde Staten, zal zich waarschijnlijk blijven richten op voertuigen met verbrandingsmotoren.

Internet of Things

Voor de Europese autosector liggen de grootste kansen op het gebied van Internet of Things. Onder meer de verbindingen tussen auto’s onderling en onder meer verkeerslichten en verkeerssystemen vallen daaronder.

Consumenten zijn vooralsnog terughoudend met de overstap naar elektrische auto’s. De prijs van dergelijke voertuigen, het opladen en het bereik zijn de belangrijkste barrières.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst