De alternatieven voor diesel – dit zijn ze


De alternatieven voor diesel – dit zijn ze

Volledig emissievrij vracht vervoeren over de weg kan alleen met een elektrische aangedreven truck of met één die rijdt op waterstof. LNG lijkt voor de lange afstanden vooralsnog het beste alternatief. Hoe ver zijn de ontwikkelingen en wat staat er nog in de weg om nieuwe trucktechnologie breed toe te passen?

Zowel elektrische vrachtauto’s als waterstofvrachtauto’s worden aangedreven door een elektromotor. Bij de elektrische vrachtauto wordt deze gevoed door stroom uit een accupakket, bij de tweede zorgt een brandstofcel voor elektriciteit. Door waterstof samen te brengen met zuurstof ontstaat elektriciteit.

Elektrisch

In het lichte trucksegment geschikt voor stadsdistributie, is elektrisch rijden behoorlijk in opkomst. De actieradius van deze trucks, gemiddeld 300 km, is voldoende voor korte afstanden in de stad. Bijkomend voordeel is dat de voertuigen nagenoeg geen geluid produceren. Nadeel is dat er nog geen goede openbare infrastructuur is voor vrachtwagens. De voertuigen worden veelal bij het oplaadpunt op het eigen bedrijf opgeladen.

Elektrische trucks in het zware segment zijn nog in ontwikkeling. Amerikaanse motorenfabrikant Cummins presenteerde in augustus 2017 een concepttrekker met een elektrische aandrijflijn die in 2019 op de markt moet komen. Het bedrijf bouwt niet zelf elektrische trucks, maar wil de aandrijflijn verkopen aan derden. Cummins is met de presentatie van de elektrische concepttruck in Amerika Tesla net wat te snel af. Deze elektrische-autofabrikant presenteerde later dat jaar haar nieuw ontwikkelde semi-elektrische truck.
Volvo Trucks komt in 2019 als eerste op de markt met in serie geproduceerde elektrische trucks, de FL en de FE. De eerste exemplaren rijden al rond en worden momenteel getest door bedrijven die zich bezighouden met afval- inzameling.

Denkt u erover om de transitie te maken naar een elektrisch wagenpark? 

Steden, energieleveranciers, de voertuigfabrikant, de logistiek dienstverlener, allemaal  hebben ze een rol om elektrisch vervoer op grote schaal mogelijk te maken. Met aantrekkelijke subsidieregelingen, afspraken over normen en een langetermijnstrategie voor stedelijke planning en uitbreiding van de infrastructuur voor laadstations, kan het proces stukken sneller gaan. Wat zijn de punten waar een logistiek dienstverlener zelf over na kan denken alvorens te investeren in een elektrische truck?

Waterstof

Voor wat betreft de waterstoftruck zijn er in Nederland nog geen praktijkervaringen, de technologie is nog volop in ontwikkeling. Het Amerikaanse Nikola werkt samen met automotive leverancier Bosch aan een waterstofvrachtauto die een actieradius van bijna 2.000 km moet gaan halen. Het bedrijf kondigde begin december aan dat het met een speciaal model naar de Europese markt komt, de Nikola Tre. Het Belgische Ninatrans bestelt 10 van deze trucks die rijden op waterstof.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst