Britse auto-industrie vreest exportdaling van 10 procent na Brexit


De industrie wil dat ook na de Brexit de bestaande handelsafspraken tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU worden voortgezet. Dat meldt de Britse Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT).

De SMMT maakt in een nieuwsbericht de balans op van 2017: de productie in de veertien Britse autofabrieken (onder meer Nissan, BMW en Vauxhall) nam met 3 procent af. Dat was te wijten aan een fors dalende binnenlandse vraag. Die nam met 9,8 procent af, in een jaar dat de meeste Europese markten het prima deden. De SMMT zoekt de oorzaak bij een dalend consumentenvertrouwen en verwarring over het dieselbeleid van de Britse regering. De export vanuit het Verenigd Koninkrijk daalde licht: 1,1 procent.

Export in gevaar

De SMMT maakt zich vooral zorgen over de toekomst: de Brexit staat voor 30 maart 2019 op de agenda. De automotive is een belangrijke Britse industrie en leunt zwaar op export naar het Europese continent. Van de 1,67 miljoen auto’s die in 2017 in het VK zijn gebouwd, is 54 procent naar andere EU-lidstaten geëxporteerd.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst