Auto-industrie maakt zich op voor digitale toekomst


De consolidatie van de mondiale auto-industrie wordt op korte termijn steeds meer zichtbaar. Traditionele autofabrikanten staan voor de keuze om de achterstand die zij op grote digitale spelers hebben opgelopen goed te maken door vormen van samenwerking of consolidatie. 

Consolidatie heeft niet alleen grote gevolgen voor de autofabrikanten zelf, ook autodealers zullen wereldwijd grote gevolgen ondervinden van de veranderingen. Ruim de helft van de executives verwacht dat het aantal autodealers in 2025 met dertig tot vijftig procent zal zijn afgenomen. Bijna tachtig procent denkt dat dealers alleen kunnen overleven door zich om te vormen tot een punt waar service wordt verleend of tweedehands auto's worden verkocht.

Uit de Global Automotive Executive Survey 2018 blijkt ook dat het aandeel in de productie van auto's in West-Europa de komende jaren sterk zal dalen, naar slechts vijf procent in 2030. Nu is dat nog zestien procent.

Machtsverschuiving

De survey stelt dat zich in de afgelopen zeven jaar een machtsverschuiving heeft voltrokken binnen het 'ecosysteem' van automotive-gerelateerde technologiebedrijven. Dat blijkt uit de ontwikkeling van de beurswaarde van de betrokken bedrijven, waarbij de digitale spelers de autoproducenten de afgelopen jaren fors hebben ingehaald. "De vijftig belangrijkste autofabrikanten zijn op dit moment goed voor twintig procent van de beurswaarde van de vijftien grootste technologiebedrijven. In 2010 was dit nog veertig procent. Een bewijs dat digitale ondernemingen de laatste jaren een steeds dominantere rol innemen in het ecosysteem", stelt sectorspecialist Loek Kramer. Toch hebben de traditionele en digitale ondernemingen elkaar nodig, meent hij. Dat kan bijvoorbeeld via Mobility-as-a-Services oplossingen, als alternatief voor eigen autobezit.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst