Elektrische snelweg opent in Zweden


Een elektrische DAF van een ‘groen’ transportbedrijf doet een praktijkproef met rijden op stroom uit rails in de weg.

Welke jongen heeft niet in zijn jeugd met elektrische treintjes of een autoracebaan gespeeld? In Zweden wordt dat nu in schaal 1:1 gedaan, door eRoadArlanda, op een weg van twee kilometer lang. Daar gaat een omgebouwde DAF LF rijden met een sleepcontact eronder. Een experiment, Zweden wil in 2030 al zijn vervoer ‘fossiel-vrij’ hebben. Dus elektrisch, denken ze.

Het project berust op een vinding van het Zweedse Elways, die het idee van de ‘elektrische snelweg’ uitwerkte. Tussen de luchthaven Arlanda bij Stockholm en een vrachtcentrum is nu een deel van weg nummer 893 aangepast voor een 18-tons DAF van PostNord.

In een stukje van de tien kilometer lange weg ligt midden op de rijbaan een tweedelige contactrail. Onder de auto zit een arm die automatisch deze rail opzoekt. En weer intrekt als niet meer boven de rail wordt gereden, bijvoorbeeld om iemand in te halen. Uit de rail wordt de elektrische auto gevoed, zonder regelmatig bij een laadpunt te moeten pauzeren.

  Elektrische rail in de weg goedkoper en makkelijker dan bovenleiding

Geen dure, zware accu’s

De gedachte waar Elways mee begon was dat elektrisch rijden wordt belemmerd door accu’s. Die zijn duur, zwaar en moeten (te) vaak bijgeladen worden. Het idee van een trolleybus of trein die van buitenaf stroom krijgt lost dat op.

Nu is er ook in Zweden al sinds 2016 een experiment met bovenleiding op een stukje snelweg, en Scania trucks met stroomafnemer op het dak. Maar dat werkt niet handig als je er ook personenauto’s mee wilt bedienen.

Dus keek Elways naar voeding van onderaf. Inductief (contactloos) laden heeft teveel nadelen, vonden ze. Erg duur, weinig efficiënt. Zo kwamen ze op het sleepcontact principe. Met een dubbele rail in de weg verzonken, en een arm onder de auto die zelf deze rail opzoekt. De arm trekt zo nodig vanzelf in, waarna de auto op batterij doorrijdt tot hij weer boven de rail komt.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst