Zorg dat je geen Xylella krijgt


Tijdens een goed bezochte bijeenkomst op de vestiging van Royal FloraHolland in Naaldwijk is met name pot-, perk- en terrasplantentelers ingepeperd dat ze er goed aan doen preventieve maatregelen te nemen tegen een besmetting met Xylella.

„Zorg dat je het niet krijgt!” Met meer nadruk kan LTO-beleidsmedewerkster Anneke van Dijk het nauwelijks zeggen. Je moet er niet aan denken dat er een uitbraak is in een tuinbouwgebied in Nederland, licht ze toe, want de gevolgen zijn potentieel desastreus. Ook al doet Nederland zijn best om in Brussel de maatregelen iets te temperen, het is niet denkbeeldig dat bedrijven over de kop gaan als gevolg van die maatregelen, zonder dat ze zelf ook maar één besmette plant op het eigen bedrijf hebben.Bijeenkomst over Xylella: 'Zorg dat je het niet krijgt' - Geen zekerheden

Aan de hand van de vragen uit de zaal valt op te maken dat de branche langzaam doordrongen raakt van de ernst van de zaak. „Kan ik ergens melden als ik zie dat anderen er een potje van maken, bijvoorbeeld met het plantenpaspoort”, vroeg een handelaar die van de NVWA het advies kreeg die collega er zelf op aan te spreken. Want het is immers een gezamenlijk belang dat de bacterie buiten de deur wordt gehouden.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de lijst