Wederom goed jaar voor tuinders


De tuinbouwsector heeft voor het derde jaar op rij goede zaken gedaan. Vooral de teelt onder glas bleek uiterst lucratief. Daarbij spanden glasgroentetelers qua inkomsten de kroon, direct gevolg door kwekers van pot- en perkplanten. Ook snijbloementelers kenden een goed jaar, zo bleek uit de voorlopige cijfers over 2017 die de universiteit van Wageningen publiceerde in samenwerking met andere partijen in de sector.

Het gemiddelde inkomen van een glastuinbouwbedrijf kwam naar schatting uit op 243.500 euro, tegen 231.800 euro een jaar eerder. Glasgroentebedrijven verdienden in doorsnee iets minder dan een jaar eerder, maar voerden met een inkomen van gemiddeld 325.500 euro de lijst aan. Pot- en perkplantentelers waren door de bank genomen goed voor 271.000 euro, terwijl kwekers van snijbloemen het moesten doen met 145.800 euro.

Telers van tomaten profiteerden, behalve van een breed assortiment, van mindere oogsten in Spanje. Dat gold niet voor paprika- en komkommerbedrijven, die juist meer concurrentie uit Zuid-Europa ondervonden. Die zette de prijzen voor die groenten ook onder druk.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de lijst