Voorlopig moeten we het met stomen doen


Na twee uur flink doorpezen zijn we klaar. Hij ligt weer. De eerste is altijd de bewerkelijkste. Het plastic langs de gevel weghalen. Kettingen uitlopen. Het nieuwe zeil uit de verpakking halen en uittrekken. Kettingen op de zijkanten en in het midden. De ketel opstarten. Na een uur staat de boel bol. Ik maak een foto, plaats hem op Twitter en schrijf erbij: ‘En hiermee verklaar ik het stoomseizoen voor geopend!’

Ik doe het elk jaar, zo’n foto, en iedere keer weer krijg ik reacties. Dat ik blij mag zijn dat het geen 25 graden is buiten. Of dat gestoomde grond zo lekker ruikt. Meelevende volgers die me sterkte wensen. ‘Want het is zwaar werk, toch?’ Ik laat ze maar in die waan. In de sportschool 120 kilo omhoog trekken met je bips naar achteren, dát is pas zwaar. Maar hoe lang nog? Want ik lees steeds meer berichten over anders met grond omgaan.

Er zijn op de wereld al heel wat boeren die hun grond niet meer ploegen of spitten. Grondbewerking zou schadelijk zijn voor het bodemleven. En juist in droge streken zorgt het er voor dat water minder goed wordt vastgehouden. Al blijken schimmels en onkruiden ook goed te gedijen op onbewerkte gronden. De voordelen hebben ook hier hun nadelen.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de lijst