Krijg 25x meer data van je perceel


onderzoeksinstituut HLB combineert aaltjes- en bemestingsmonsters. Met het sensorlaboratorium van SoilCares is analyse van veel bodemmonsters voordelig. Zo wordt bemonstering specifieker en krijg je meer inzicht in je perceel.

Slim combineren van bodemmonsters geeft akkerbouwers plaatsspecifiek inzicht in de bemestingstoestand van de bodem. Advies- en onderzoeksinstituut HLB biedt telers de mogelijkheid om de vrijwillige intensieve bemonstering op aardappelmoeheid te combineren met een bemestingsonderzoek.

De techniek: snelle bodemanalyse

Nieuwe sensortechnologie maakt een volledige bodemanalyse binnen twee uur mogelijk. De techniek is niet alleen sneller, maar ook goedkoper dan de traditionele analysemethoden.

Advies en onderzoeksinstituut HLB introduceert met de zogenoemde Lab-in-a-Box (Liab) en een SoilCares-handscanner een snelle methode om bodemmonsters te analyseren en daar direct een advies aan te koppelen. Het systeem analyseert bodemmonsters met behulp van sensortechnologie. De sensortechnologie die SoilCares ontwikkelde, maakt gebruik van een wereldwijde kalibratiedatabase. Hierin staat het elektromagnetisch spectrum van bodemmonsters uit een groot deel van de wereld opgeslagen samen met de chemische kenmerken van deze monsters. De apparatuur van SoilCares bevat sensortechnologie op basis van infrarood en röntgen. Deze zet de meting van een sensor aan de hand van de kalibratiedatabase om naar de chemische kenmerken van de bodem. Zo is het mogelijk om binnen twee uur een volledige bemestingsanalyse te maken zonder gebruik van chemicaliën en extractievloeistoffen. HLB koppelt vervolgens een advies aan de analyses van het Liab.

De voordelen

Het grote voordeel van dit systeem is dat het goedkoper is. HLB biedt verschillende servicepakketten aan, variërend van een analyse van een eigen gestoken monster tot een complete bemonsteringsservice en een plaatsspecifiek bemestingsadvies. Het idee is om de nieuwe dienst te combineren met het aardappelmoeheid (AM)-onderzoek. Van dezelfde monsters wordt dan ook een bodemanalyse gedaan. Als aanvulling op deze nieuwe laboratoriumtechniek ontwikkelt SoilCares een handscanner waarmee een teler op iedere gewenste plek zelf een bodem- of gewasmonster kan nemen en analyseren. Dat maakt het mogelijk om gedurende het groeiseizoen de bodemvruchtbaarheid en de gewasbehoefte en de gewaskwaliteit te meten. De scanner werkt met apps die via een smartphone verbonden zijn met de database van SoilCares. Binnen 10 minuten heeft de teler dan de gevraagde gegevens binnen.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de lijst