Zelfrijdende auto's zien mensen met donkere huidskleur vaker over het hoofd


  

Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology ontdekten dat geavanceerde objectherkenningssystemen beter zijn in het herkennen van voetgangers met een lichte huid, dan van mensen met een donkere huid. Het verschil was, ook bij een controle-onderzoek, 5 procentpunt. Dit soort systemen wordt gebruikt bij de ontwikkeling van autonoom rijdende auto's. 

De onderzoekers testten acht beeldherkenningssystemen op een groot aantal afbeeldingen van voetgangers. Ze verdeelden de voetgangers in twee groepen, met lichtere en donkerder huidtinten. De nauwkeurigheid van de detectie bleek gemiddeld vijf procentpunten lager te zijn voor de groep met een donkerdere huid. Dit gold ook als het donker is of als het zicht werd belemmerd, bijvoorbeeld door regen.

De onderzoekers vermoeden dat de afwijking die zij in het onderzoek signaleren wordt veroorzaakt doordat bij de technische bedrijven, die dit soort systemen ontwikkelen, te weinig donkere mensen werken. Daardoor ligt de focus onwillekeurig op mensen met een lichtere huidskleur. 


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst