Zelfrijdende auto wordt standaard


Zelfrijdende elektrische auto’s gaan een onstuimige groei doormaken, als wetgevers het groene licht geven voor gebruik op de openbare weg. „In Amerika en West-Europa maken ze rond 2030 meer dan de helft van het wagenpark uit. Komende drie jaar zal er eerst nog volop worden getest.”

Dat is de conclusie van een rapport over transport in de toekomst, dat de internationale denktank van experts en onderzoekers RethinkX vandaag uitbrengt.

Duur privéautobezit wordt volgens deze analyse steeds vaker vervangen door ’on-demand’; als het autogebruik gewenst of nodig is. „Dat levert de consument forse besparingen op, voor een gemiddeld gezin 6000 euro per jaar. Deelauto’s en Uberachtige oplossingen gaan een hoge vlucht nemen. In 2030 in het Westen 60% van het wagenpark en zelfs 95% van de gereden kilometers.”

Gratis

Openbaar en particulier vervoer smelten volgens het rapport samen. „Er ontstaan ook nieuwe vormen van gratis transport, dat door het bedrijfsleven wordt gesponsord. Denk bijvoorbeeld aan Starbucks on Wheels. Ook kunnen onderweg eten, drinken en entertainment worden verkocht.”

Van A naar B reizen kan volgens onderzoekers Tony Seba en James Arbib instant met een app op de mobiel als de infrastructuur daarvoor geschikt is gemaakt. „Snel, direct vervoer op maat met autonome elektrische voertuigen gaat de samenleving veranderen. Dat heeft vergaande economische gevolgen.”

Zo wijzen zij op de auto-industrie die zware klappen gaat krijgen. „Tussen 2020 en 2030 zal de vraag naar nieuwe auto’s naar verwachting 70% afnemen. Elektrische auto’s hebben nauwelijks onderhoud nodig. Klassieke garages en dealers hebben hun langste tijd gehad. Ook het goederenvervoer verandert. Slimme trucks rijden straks in treintjes autonoom over snelwegen.”


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst