Zakelijke auto maakt meer kilometers


Met bedrijfspersonenauto’s zijn vorig jaar meer kilometers gereden dan in 2016, meldt het CBS. Dat komt vooral door een toename van het aantal kilometers dat in een benzineauto werd afgelegd: dat steeg met 10%.

In totaal is de afgelegde afstand door Nederlandse personenauto’s in 2017 met 0,4% gestegen tot 119,1 miljard kilometer. De zakelijke personenauto neemt 21% daarvan voor zijn rekening. De bedrijfswagen zorgde voor 2% meer kilometers dan een jaar eerder, de particuliere autokilometers zijn vrijwel gelijk gebleven. Omdat het aantal particuliere personenauto’s vorig jaar met 2% is gegroeid, is het gemiddelde jaarkilometrage van de privé-auto met 2% afgenomen tot 11.600 kilometer. Het is voor het eerst sinds 2012 dat het aantal kilometers per auto is gedaald.

Minder kilometers in zakelijke diesel

Benzineauto’s waren goed voor 63% van alle gereden kilometers; zij reden 1% meer dankzij een forse toename van het aantal zakelijk gereden benzinekilometers. De dieselauto boekte een daling van 2% in jaarkilometrage. De LPG-auto ging met ruim 11% in kilometers achteruit en de categorie overige brandstoffen pluste met 13%. In die groep horen elektrische auto’s en plug-in hybrides thuis. Zij reden 20% meer kilometers af in 2017 dan een jaar eerder.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst