We gaan straks niet massaal overstappen op zelfrijdende auto


Gaan Nederlanders straks massaal over op zelfrijdende auto’s? Onderzoek geeft aan van niet. Zelfs niet als deze betaalbaar en aantoonbaar veiliger is dan de traditionele auto.

Uit onderzoek onder Nederlandse burgers blijkt dat in dat geval toch slechts 20% gebruik zou maken van de zelfrijdende auto. Bovendien zou 40% er sowieso niet in willen rijden.

Vertrouwen in keuzes en aansprakelijkheid

De weerstand van burger om in een zelfrijdend voertuig te stappen, blijkt te wijten aan een aantal belangrijke dilemma’s. Nederlanders twijfelen met name over de keuzes die de zelfrijdende auto in het verkeer maakt en over de vraag wie aansprakelijk is in geval van een ongeluk.

Verkeersveiligheid voorop

Veel mensen zien de verkeersveiligheid als één van de grootste voordelen en deze veiligheid moet wel gewaarborgd zijn. Burgers moeten daarop kunnen vertrouwen en vooralsnog is dat een dilemma. Iets meer dan 40% van de Nederlanders vindt dat de zelfrijdende auto in staat moet zijn om in het verkeer keuzes te maken die de verkeersveiligheid ten goede komen, ook al gaan die keuzes tegen de verkeersregels in. Eén op de vier Nederlanders is echter van mening dat de zelfrijdende auto zich ten allen tijde aan de verkeersregels moet houden, ook al vraagt een veilige verkeerssituatie om een andere afweging.

Bron: accountancy Vandaag


<< Terug naar de nieuwslijst