Vier jaar oude auto kan toch als nieuw gekwalificeerd worden


Een Nederlands bedrijf dat een vier jaar oude Ford op een Amerikaanse veiling kocht moet daar bpm over betalen, ook al is het bedrijf al de vierde eigenaar. Een auto die na vervaardiging niet of nauwelijks is gebruikt dient als nieuw te worden aangemerkt en valt dus onder de aanschafbelasting voor nieuwe auto’s, oordeelt het Gerechtshof Amsterdam.

In juli 2010 was de auto voor het eerst toegelaten in de VS. Op 12 juni 2014 vond de eerste tenaamstelling in Nederland plaats, het bedrijf deed op 18 april 2014 aangifte bpm.  De Ford had ten toen niet meer dan 195 km gereden, maar het bedrijf paste bij de bpm-aangifte wel een afschrijving toe vanwege gebruik. De inspecteur, de rechtbank Noord-Holland en nu ook het Gerechtshof Amsterdam oordelen anders.

Het aantal eigenaren of de tijd die is verstreken sinds de vervaardiging van de auto zijn niet relevant voor het bepalen of een auto nieuw of gebruikt is. De vorige eigenaren waren namelijk autodealers. Op basis van de beperkte kilometerstand kwalificeert de auto als nieuw. Daarbij speelt ook een rol dat de Ford geen sporen van gebruik of beschadigingen vertoonde. Slijtage door het veelvuldig starten voor demonstratiedoeleinden wordt door het Gerechtshof niet tot de gebruikssporen gerekend.

Daarmee staat vast dat het voertuig na de vervaardiging ervan niet of nauwelijks in gebruik is geweest, zodat het als nieuw dient te worden gekwalificeerd. ‘Gelet op de vermelde jurisprudentie (HR 27 januari 2017, nr. 16/02949 (ECLI:NL:HR:2017:78) en nr. 16/03401 (ECLI:NL:HR:2017:79) doet hieraan niet af dat het voertuig voorafgaand aan de registratie in Nederland reeds in het buitenland is geregistreerd. Ook de omstandigheid dat tussen de eerste toelating (in de Verenigde Staten) en het moment van registratie hier te lande een periode van ca. vier jaar is verstreken, doet aan dit oordeel niet af.’


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst