Verruiming schenkingsvrijstelling eigen woning per 1 januari 2017


Vanaf volgend jaar zal de eenmalige schenkingsvrijstelling ten behoeve van de eigen woning worden verruimd tot €100.000 en structureel worden opgenomen in de successiewet.

Doel van de verruiming is niet zozeer het op gang helpen van de woningmarkt, maar juist het reduceren van de eigen woningschuld.

De nieuwe regeling geldt voor begiftigden in de leeftijd van 18 tot 40 jaar. De begindatum vangt aan op het moment dat de begiftigde 18 jaar oud wordt en eindigt op de dag dat de begiftigde 40 jaar wordt.( aan deze voorwaarde wordt ook voldaan als de partner van de begiftigde aan de gestelde leeftijdseisen voldoet).  De regeling staat daarbij open voor "iedereen". 

Men kan ook belastingvrij €100.000  ontvangen van een derde voorzover dit bedrag wordt gebruikt ter aflossing van de eigen woningschuld.

Dit jaar geldt nog een zogeheten inhaalvrijstelling ( art 33-6e, SW) van 27.750 welke alleen geldt voor verkrijgingen door kinderen.

Benutting van de nieuwe schenkingsvrijstelling kan in maximaal 3 jaar geschieden. Dit zal veelal het geval zijn bij het aflossen van de eigen woningschuld. Bedenk dat in alle gevallen de begiftigde moet voldoen aan de hiervoor vermelde leeftijdsgrenzen. 
Wil men gebruik kunnen maken van de vrijstelling dan moet sprake zijn een schenking van de eigen woning, schenking van een bedrag die door de begiftigde worden gebruikt voor de verwerving van een eigen woning, verbetering/onderhoud van de eigen woning, aflossing van de eigen woningschuld. 

Let erop dat in deze situaties sprake zal zijn van schenkingen onder opschortende voorwaarde (de voorwaarde doet zich immers voor bij de werkelijke verwerving van de eigen woning) dan wel schenking onder ontbindende voorwaarde. 

De schenking komt in deze situatie pas tot stand zodra aan de opschortende voorwaarde wordt voldaan, de ontbindende voorwaarde is aan de orde wanneer niet tijdig door de begiftigde het geschonken geld is aangewend voor het daartoe bestemde doel. De begiftigde moet in alle gevallen aan de leeftijdseisen voldoen.

Wil de begiftigde gebruik maken van de vrijstelling dan zal aangifte schenkbelasting moeten worden ingediend, waarbij expliciet beroep wordt gedaan op de vrijstelling! De aangifte moet uiterlijk plaatsvinden 2 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de schenking heeft plaatsgevonden.

Overgangsregeling

De verruimde schenkingsvrijstelling lijkt eenvoudig echter de regeling wordt nodeloos complex doordat rekening moet worden gehouden met eerdere schenkingen. DEMAC adviseert u graag over deze materie. Neem gerust contact met ons op.


<< Terug naar de nieuwslijst