VS waarschuwt voor digitale dreigingen voor precisielandbouw


image

Binnen precisielandbouw wordt op grote schaal gebruik gemaakt van technologie, maar dat stelt deze bedrijfstak ook bloot aan digitale dreigingen, zo waarschuwt het Amerikaanse ministerie van Homeland Security in een nieuw rapport.

Volgens het ministerie zijn veel van de dreigingen gelijk aan de dreigingen waar andere sectoren mee te maken hebben, maar kan de impact veel groter zijn. "Precisielandbouw is uniek, omdat het een zeer mechanisch arbeidsintensieve industrie verbinding met internet laat maken, waardoor het aanvalsoppervlak voor aanvallers zeer wordt vergroot. Hierdoor kunnen anders gewone dreigingen unieke en vergaande gevolgen voor de landbouw hebben", zo stelt het ministerie.

Het gaat dan om dreigingen die de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid in gevaar kunnen brengen. Zo wordt in het geval van vertrouwelijkheid de diefstal of het onbedoeld lekken van vertrouwelijke data genoemd. De grootste dreiging voor de integriteit is het opzettelijk vervalsen van data. In het kader van "smart farming" werken steeds meer landbouwbedrijven met sensoren, robotica en automatisering. Een aanvaller die boerderijgegevens manipuleert zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat de uitbraak van een dierziekte veel langer in beslag neemt.

Hetzelfde scenario geldt voor gewasziekten of het mengen van genetisch gemanipuleerde producten in de voedselvoorzieningsketen. Wanneer het om de beschikbaarheid gaat schetst het ministerie onder andere een scenario waarbij een aanvaller een kwetsbaarheid misbruikt om apparaten te saboteren, waardoor boeren niet op tijd kunnen oogsten of planten.

Landbouwbedrijven kunnen echter verschillende maatregelen nemen. Het gaat dan onder andere om e-mail- en browserbeveiliging. "E-mail is de primaire vector voor aanvallers om toegang tot netwerken te krijgen. E-mailbeveiliging verkleint het aanvalsoppervlak en beschermt zo precisielandbouwsystemen en gebruikers", aldus het ministerie. Ook wordt het beperken netwerkpoorten, protocollen en diensten aangeraden, alsmede het monitoren van accounts en netwerkscheiding


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de lijst