Senaat opgeroepen om wetsvoorstel kentekenregistratie te verwerpen


image

Privacyorganisatie Privacy Barometer heeft de Eerste Kamer in een brief opgeroepen om het wetsvoorstel te verwerpen waardoor de politie alle geregistreerde kentekens 28 dagen lang mag bewaren. Volgens Privacy Barometer kan een netwerk van kentekenscanners tot een sleepnet leiden dat het reisgedrag van Nederlanders vastlegt.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt dat de opslag van kentekens een bijdrage kan leveren aan het opsporen van misdrijven. "Het onderzoek van het ministerie ter onderbouwing van dit wetsvoorstel heeft niet kunnen vaststellen dat het massaal vastleggen van kentekens effectief is bij de opsporing", aldus de privacyorganisatie in de brief aan de senaat. Zowel de noodzaak als proportionaliteit van de maatregel zouden niet zijn aangetoond.

Privacy Barometer wijst ook naar eerdere rechterlijke uitspraken waarin de massale opslag van gegevens van onverdachte burgers werd verboden. "In lijn met die uitspraken is duidelijk dat ook deze massa-surveillance maatregel in de rechtbank zal sneuvelen. De inperkingen die de minister heeft voorgesteld zijn hierbij niet voldoende", laat de privacyorganisatie verder weten.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst