Rotterdamse haven experimenteert samen met FloraHolland met blockchain technologie


Voordat een zeeschip de Rotterdamse haven kan binnenvaren, zijn ettelijke telefoontjes nodig, e-mails en zelfs faxen. Zo moeten de havenmeester, de terminal, de sjorders, de reder, scheepsagenten, de douane, loodsen en de roeiers van de komst weten. En wat dacht je van de honderden vrachtwagenchauffeurs en binnenvaartschippers, die een seintje moeten krijgen als ze de lading kunnen ophalen.

Met de nieuwe blockchain-internettechnologie verwacht de Rotterdamse haven een einde te maken aan deze omslachtige manier van werken. Dan nemen computers al die telefoontjes, mails en faxen automatisch voor hun rekening. Dat klinkt logisch, maar is nog knap ingewikkeld. “Blockchain maakt transport sneller, goedkoper en efficiënter’’, zegt Tim de Knegt, de blockchain-man bij het Havenbedrijf Rotterdam tegen het AD.

De Rotterdamse haven verwacht met behulp van blockchain dit proces efficiënter te kunnen laten verlopen. De kosten van het transport kunnen volgens Tim de Knegt met zo’n 10 procent worden verlaagd. De haven heeft daarom samen met de gemeente Rotterdam de dochteronderneming BlockLab opgericht, dat gaat experimenteren met de technologie. Het project krijgt financiële steun van het ministerie van Economische Zaken. De partijen stelen allen enkele honderdduizenden euro’s in projecten.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de lijst