RAI vreest importgolf van oude Duitse diesels


 

In 14 Duitse steden geldt een inruilpremie op vervuilende Euro-4 en -5 diesels.

Afgelopen week besloot de Duitse regering tot een ‘dieselakkoord’, dat ten doel heeft de 14 meest vervuilde Duitse steden schoner te krijgen. Het akkoord is mede bedoeld om te voorkomen dat Duitse steden op eigen houtje alle diesels gaan verbieden. Onderdeel van het plan is 6.000 euro premie bij inruil van een Euro-4 of Euro-5 diesel. Steven van Eijck, voorzitter van de RAI, vreest dat de Nederlandse markt nu zal worden overspoeld met vuile Duitse diesels.

“Die auto’s mogen in Duitsland de weg niet meer op, dus die komen ook naar Nederland”, vertelde Van Eijck aan RTL Nieuws. “Dat zou desastreus zijn voor het Nederlandse milieubeleid. Ondanks het klimaatakkoord dreigen via de achterdeur vieze diesels binnen te komen. Het is dweilen met de kraan open op deze manier.”

Afgelopen jaar werden ruim 100 duizend personenauto’s uit Duitsland geïmporteerd, waarvan 34 duizend diesels. Slechts 12 duizend daarvan voldeden aan de norm Euro 6, stelt de RAI. Op zich is er sinds het dieselschandaal aan het licht kwam, eind 2015, geen stijging in de import waar te nemen. Over de afgelopen drie jaar varieerde het percentage diesels bij de uit Duitsland geïmporteerde auto's tussen de 30 en 33 procent. 


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst