Pal-V ziet ze vliegen


Pal-V ziet ze vliegen

Is het een vliegtuig? Is het een helikopter? Nee, het is de Pal-V, de eerste vliegende auto die echt in productie genomen wordt. Een oer-Hollands voertuig dat je vanaf 2019 op de weg én in het luchtruim kan tegenkomen. ATC-leden van afdeling West-Brabant mochten een exclusief kijkje in de keuken nemen bij Pal-V. Dat leverde een overvolle zaal op.

Zo komt de Pal-V Liberty er uiteindelijk uit te zien. Met zijn afmetingen (2x4x1.70 m) past hij makkelijk in elke garage of onder de carport.

Marco van den Bosch, Directeur Marketing & Sales Benelux, vertelt de ATC-ledenenthousiast over de totstandkoming van Pal-V. “In 2017 is Pal-V opgericht door Robert Dingemans. Op zoek naar toekomstige mobiliteit en toegankelijkheid, voorzag hij maar één route: de lucht in.”

Vele initiatieven en concepten zijn de Pal-Vvoorgegaan. “De meeste tijd, energie en geld zit in certificeringen, daar zijn anderen voornamelijk op gestrand. Daarnaast heb je te maken met wet- en regelgeving. De derde medewerker die bij ons in dienst kwam, was een certificeringsspecialist. Hij richtte zich puur op het behalen van de benodigde certificeringen zoals bijvoorbeeld bij de EASA (Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart).”

De Pal-V is geïnspireerd op de Carver. Die driewieler heeft een stabiele wegligging door het kantelsysteem. “Dat maakt de rijbeleving niet alleen comfortabel, maar ook fun,”zegt Marco van den Bosch van Pal-V.

Driewieler

In de automodus is de Pal-V een driewieler. “Een voertuig dat kan vliegen, moet een driewieler zijn, anders kan het niet stabiel landen. Maar een driewieler op de weg is het meest onstabiele voertuig dat er is.” Hoe heeft Pal-V dat opgelost? Het ‘eureka-moment’, zoals Van den Bosch het noemt, kwam toen de Carver uitkwam.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst