Omslagpunt naar de diesel ligt tegenwoordig bizar hoog


Omslagpunt diesel

Wederom een deuk in de aangetaste reputatie van de zelfontbrander.

De dieselauto heeft jarenlang van veel voordelen kunnen genieten, maar sinds enkele jaren is deze brandstofmotor zeer uit de gratie van de consument aan het vallen. Iedere maand, zo niet iedere week, horen we over nieuwe maatregelen tegen dieselauto’s die niet voldoen aan de Euro6-normen. Steden verbieden diesels, fabrikanten droppen de zelfontbrander massaal uit het gamma en ook de literprijs zit in de lift. Nu blijkt dat een van de weinige overgebleven voordelen, de lagere kosten voor mensen die jaarlijks veel kilometers rijden, eveneens als sneeuw voor de zon aan het verdwijnen is.

Althans, dit staat in een recent onderzoek van ALD Automotive. In een whitepaper, genaamd “Een nieuwe kijk op dieselauto’s“, schrijft het bedrijf dat verschillende factoren stevig bijdragen aan een steeds hoger wordend omslagpunt voor de ‘total cost of ownership’ (TCO) van diesels. Alle verschuivingen van de laatste jaren, die in het nadeel zijn van de zelfontbrander, hebben ALD gemotiveerd een analyse te doen om uit te vinden hoe de TCO van dieselauto’s nu precies is veranderd.

U kent de grafieken wel, waarin de kosten van diesel- en benzineauto’s met elkaar worden vergeleken op basis van de kilometers die op jaarbasis worden gereden. De meeste consumenten zijn er waarschijnlijk nog van overtuigd dat het omslagpunt nog ergens tussen de 25.000 en 30.000 kilometer per jaar ligt, maar uit de analyse van ALD blijkt dat dit helemaal niet meer klopt. Sterker: het omslagpunt is inmiddels bijna verdubbeld.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst