Meerderheid Nederlanders voorstander rekeningrijden


Slechts 20 procent van de mensen is tegen, terwijl 58 procent betalen per kilometer eerlijker vindt dan een wegenbelasting. Ook CDA- en VVD-kiezers zijn voorstander.

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking wil de wegenbelasting inruilen voor een vorm van rekeningrijden. Uit eigen onderzoek van de Volkskrant blijkt dat 58 procent voorstander is en 20 procent tegen. De krant concludeert hiermee dat de meeste mensen een andere mening hebben dan het kabinet, dat geen kilometerheffing wil. In het concept Klimaatakkoord is vastgelegd dat nog dit jaar nader wordt onderzocht wat de gevolgen zijn van een vlaktaks, spitsheffing of tolheffing voor specifieke wegen.

Betalen per kilometer is eerlijker dan het huidige vaste tarief dat nu geldt voor gebruik van de wegen, vindt een meerderheid van de mensen, zo blijkt uit het onderzoek. Ook denken zij dat rekeningrijden beter helpt tegen files, dan de aanleg van meer wegen. Verder verwachten ze dat het leidt tot minder CO2-uitstoot, omdat autobezitters beter over hun autogebruik gaan nadenken.

Verzonnen

Uit het onderzoek van de klant blijkt dat ook CDA- en VVD-kiezers voorstander van rekeningrijden zijn. Een kwart van de VVD-stemmers en een vijfde van de CDA-stemmers is tegen. Deze partijen zijn al jaren tegen de invoering van rekeningrijden, maar volgens dit onderzoek denkt de achterban daar anders over.

Of rekeningrijden met succes kan worden ingevoerd, hangt volgens de voorstanders ook mede af van de vraag of de overheid in staat is een goed technisch systeem in te voeren en of het openbaar vervoer beter en goedkoper wordt. Ook vinden ze dat er wel iets moet worden verzonnen voor automobilisten uit de lagere middenklasse die geen goed alternatief hebben en veel meer gaan betalen.

Het onderzoek voor de Volkskrant is uitgevoerd door I&O Research onder 3.263 volwassen Nederlanders.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst