Meer apk door groeiend en vergrijzend wagenpark


 

In het kielzog van een licht groeiend wagenpark werden er in het afgelopen jaar ook 1,3 procent meer auto's gekeurd. In totaal ondergingen bijna 6,9 miljoen auto's in 2017 een technische inspectie. 

Dat blijkt uit de apk-cijfers over 2017 van dataleverancier RDC. 

Naast de nieuwverkoop die in 2011 en 2012 boven de half miljoen lag en in 2013 op 420 duizend lag, is het vooral de import van gebruikte auto's en de vergrijzing van het wagenpark (gemiddelde leeftijd 10,2 jaar in 2017, tegen 8,5 in 2016) die voor een toename van het aantal apk's zorgt, zegt RDW-manager apk, Hens Peeters Weem.  "We zien jaar op jaar een stijging tussen de 1 en 2 procent, zelf hadden we voor dit jaar ook gerekend op een percentage dat in de buurt ligt van de 1,3 procent." 

Minder lpg

Bij vrijwel alle brandstofsoorten en aandrijflijnen is er sprake van een stijging, met uitzondering van lpg. Er werden ruim 10 procent minder auto's gekeurd met een lpg-installatie aan boord. Volgens SO-APK voorzitter Boudewijn Hamel staat lpg als brandstof voor auto's zwaar onder druk. "We zien het aantal apk-erkenningen voor lpg in de afgelopen jaren dalen en het aantal inbouwers ook. Ik denk dat de afgenomen populariteit heeft te maken met de langere terugverdientijd van zo'n installatie. Je betaalt als gebruiker meer mrb, je offert een flink stuk van je bagageruimte op. Met kleinere en met name zuinigere auto's is het voordeel van rijden op lpg niet meer zo groot als vroeger."


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst