Investeringen in elektrisch vervoer zorgen voor groei werkgelegenheid


Onder meer de aanleg van Fastned-stations zorgt voor werkgelegenheid. Het aantal voltijdse banen in deze sector is tussen 2008 en 2016 met een factor tien gegroeid tot 3.700.

Bij de groei van werkgelegenheid in elektrisch vervoer gaat het met name om investeringen in nieuwe laadpalen, maar ook om de ontwikkeling van batterijen, software, aandrijftechniek en maatwerkvoertuigen, zoals bussen en light electric vehicles. Dat blijkt uit onderzoek dat het CBS heeft gedaan naar de impact van de energietransitie op de werkgelegenheid. In 2008 waren investeringen in elektrisch vervoer goed voor 370 fte, meldt het CBS. In 2016 ging het al om 3.700 banen en naar verwachting is dit aantal de laatste twee jaar nog flink verder gestegen.

Het CBS publiceert de cijfers om een bijdrage te leveren aan het klimaatakkoord. Ze maken deel uit van een groter onderzoek, waaruit blijkt dat de werkgelegenheid in de energiesector gaandeweg aan het verschuiven is van traditionele energiebronnen naar duurzame energie.

Elektrisch vervoer maakt niet per definitie gebruik van hernieuwbare energie, geeft het CBS aan. Elektriciteit kan immers ook in bijvoorbeeld energiecentrales met steenkool of aardgas. Toch neemt men elektrisch vervoer mee in de analyse van de energietransitie. Elektrisch vervoer heeft namelijk de mogelijkheid om gebruik te maken van hernieuwbare energie, terwijl benzine- en dieselauto’s gebruik maken van fossiele energie. In de transitie naar hernieuwbare energie is daarom een belangrijke rol weggelegd voor elektrisch vervoer. Ook zijn elektrische auto’s efficiënter dan auto’s met een verbrandingsmotor, en dus energiebesparend.

Ondertussen dreigt de elektrische mobiliteit de werkgelegenheid in de gehele (traditionele) bedrijfskolom in gevaar te brengen, waarschuwde Acea in september. 


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst