Hoge Raad oordeelt catalogusprijs bepalend voor de bijtelling


Niet de werkelijke aankoopprijs, maar de catalogusprijs van een auto moet worden gebruikt als grondslag voor het berekenen van de bijtelling voor privégebruik. Dat blijkt uit een uitspraak op vrijdag 4 november van de Hoge Raad.

In november 2015 bepaalde de Rechtbank Gelderland dat de bijtelling moet worden berekend op basis van de catalogusprijs. De eiseres ging tegen deze uitspraak in (sprong)cassatie bij de Hoge Raad. Die heeft het cassatieverzoek nu ongegrond verklaard, waarmee de uitspraak van de Rechtbank in stand blijft. 

Bijtellingretour
Volgens de Stichting Bijtellingretour staat in de Wet dat de bijtelling moet worden berekend op basis van wat de importeur communiceert, ofwel de catalogusprijs. “Maar importeurs weten dat de prijzen die in de showroom worden gehanteerd doorgaans lager zijn dan de adviesverkoopprijs die in de catalogus staat", zegt initiatiefnemer Eric Hoepelman van de stichting. “Daarom vinden wij dat niet de catalogusprijs maar de werkelijke verkoopprijs moet worden gehanteerd om de bijtelling te berekenen. De wet hoeft wat ons betreft dus niet te worden veranderd, maar hij moet juist beter worden toegepast."

De stichting richtte in oktober van dit jaar een website op, waar zakelijk rijders zich konden aanmelden om bezwaar te maken tegen de huidige aanpassing van de bijtellingsberekening. Hoepelman weet nog niet welke gevolgen de uitspraak van de Hoge Raad heeft voor de stichting. “Ons punt blijft staan dat we streven naar een correcte invulling van het begrip catalogusprijs.”

Bron: Fleet-mobility.nl


<< Terug naar de nieuwslijst