EU verandert klimaat in autobranche - wat dat betekent voor de werkplaats


EU verandert klimaat in autobranche: Wat betekent dat voor de werkplaats?

Bijna is het zover dat de Europese Unie definitieve regels stelt voor de toegestane CO2-uitstoot van lichte voertuigen na 2020. Het parlement heeft gesproken. Een omwenteling in de autobranche lijkt verplicht te worden, met verstrekkende gevolgen. Het klimaat op aarde mag niet te veel veranderen, dat in de autobranche moet wel flink op de schop. Wat wil de EU?

Op weg naar heel andere autotechniek, neem deze BMW i3 als voorbeeld: elektromotor, aluminium in het chassis, koolstofvezel op grote schaal.

Diepe zorgen over klimaatverandering leiden tot ingrijpende plannen om het tij te keren. Noem het gerust vanzelfsprekend dat het autoverkeer daarop aangesproken wordt. Ook omdat de bestaande emissieregelingen in 2020 aflopen, en er dus nieuwe moeten komen.

De Europese Commissie werkte een voorstel uit. Daarin staat dat vooral de CO2-uitstoot (dus het brandstofverbruik) van alle wegverkeer flink omlaag moet. Het Europarlement wilde daar nog een schep bovenop, toen in oktober het commissievoorstel behandeld werd.

Zodra een aangepast voorstel netjes is uitgewerkt kan het al op korte termijn afgekondigd worden als Europese regeling, die vanaf 2020 en 2030 eisen neerlegt voor personen- en bestelwagens.

Grote stappen in zuinigheid

Er staat voor CO2-uitstoot al een doel dat in 2021 bereikt moet zijn bij lichte voertuigen. Op basis van NEDC-meting, een vlootgemiddelde per merk van 95 g/km voor personenauto’s, en 147 g/km voor bestellers. Ruwweg zullen om dat voorschrift te halen nieuwe personenauto’s nu nog 20 % zuiniger moeten worden, en bestellers 10 % zuiniger.

Na 2020 zal de nieuwe WLTP-test, aangevuld met RDE-test op de weg, bepalend worden voor emissieresultaten ten behoeve van typekeuring. NEDC wordt afgeschaft, WLTP geeft hogere emissiewaarden. Daarom is besloten om na 2020 geen nieuwe grens in grammen per kilometer in te stellen, maar in procenten.

Op basis van de gemeten WLTP-waarden voor CO2 in 2020 zal het vlootgemiddelde voor alle lichte voertuigen in vijf jaar met 20 % omlaag moeten, en weer vijf jaar verder 40 % lager moeten zijn. Dat maakte het Europees parlement ervan, de commissie stelde 15 en 30 % reductie voor.

Techniekneutraal?

Na 2020 nog eens 40 % besparen is geen geringe opgaaf, want hoe verder je verbetert, hoe moeilijker om nog wat te winnen. Officieel zijn Europese regels techniekneutraal. Je bent niet verplicht elektrische auto’s te gaan bouwen.

Wel gaan de regels een doel stellen welk aandeel lage-emissie auto’s een merk moet afzetten. Dat kan nul-emissie zijn met elektro-auto’s op batterij of brandstofcel, of 0-50 g/km modellen zoals plug-in hybrides. Streef-aandeel vanaf 2025: 20 %, vanaf 2030 35 %. Een merk dat procentueel meer afzet zou voor zijn hele verkochte vloot een hogere CO2-limiet verdienen.

In de praktijk wordt dus puur of plug-in elektrisch rijden sterk gestimuleerd. In die zin dat het aan autofabrikanten is om kopers daarvoor warm te krijgen. Dat is meer commercieel dan technisch neutraal: zie zelf maar, autobouwer, hoe je een flink aandeel lage-emissie auto’s verkocht krijgt.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst