De gedeelde en zelfrijdende auto


Actuele autodeel-initiatieven zoals Uber, Lyft, Snappcar en Blablacar kunnen, samen met de toepassing van autonome voertuigen, wel eens de volgende omwenteling in vastgoed- en gebiedsontwikkeling veroorzaken.

Vervoertechnologie aanjager van gebiedsontwikkeling

Door de geschiedenis heen zijn de beschikbare vormen van vervoer allesbepalend geweest voor de gebiedsontwikkeling. Steden moesten zich steeds aanpassen, van een oorspronkelijk primair voetganger-georiënteerde omgeving tot onze huidige levensstijl die auto’s centraal stelt en de vraag naar parkeerruimte en wegcapaciteit aldoor laat groeien.

Om te zorgen voor toekomstbestendige vastgoed- en gebiedsontwikkeling hebben zowel vastgoedontwikkelaars als (overheids-)stedenbouwkundigen geprobeerd deze veranderingen te voorspellen. Op dit moment wijzen velen van hen op de snelle expansie van de gezamenlijke en autonome wegvoertuigen initiatieven als nieuwe ontwrichtende kracht. Zitten we middenin een paradigmaverschuiving?

Reistijd is ongeveer constant in de tijd gebleven

In de loop der jaren hebben mensen hun leven geleidelijk aangepast aan veranderingen in hun levensomstandigheden, inclusief de locatie van hun huizen ten opzichte van hun werkplek, zodat de gemiddelde reistijd ongeveer een uur blijft. Deze constante staat bekend als Marchetti’s constante.

Investeringen in infrastructuur bespaart in deze opvatting geen reistijd. In plaats daarvan lijken mensen de bespaarde tijd te investeren in het reizen over langere afstanden. Als mensen zich aanpassen aan de nieuwe situatie met behulp van nieuwe snelwegcapaciteit om verder te reizen en vaker, zal de congestie op de wegen op de langere termijn een nieuw evenwicht bereiken. Maar in hoeverre zal Marchetti's constante standhouden als forenzen tijdens hun reis volledig productief kunnen zijn?


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst