De band als sensor voor de zelfrijdende auto


De band als sensor voor de zelfrijdende auto

Op de Goodyear-stand blijkt dat de ontwikkeling van elektrisch en later autonoom rijden ook in de bandenwereld voor grote veranderingen gaat zorgen.

Speciaal voor elektrisch rijden ontwikkelt Goodyear de EfficientGrip Performance. Lage rolweerstand, hoge draagkracht en slijtageweerstand, veel grip omdat e-aandrijving zwaar is en veel trekkracht mobiliseert.

Percy LeMaire is directeur technologie van Goodyear. Hij gaat in op de consequenties van EV’s voor banden: “Aanvankelijk werkten we met aangepaste versies van bestaande banden, maar de trekkracht van EV’s is zo groot dat we 30 procent levensduur verloren. Nu worden banden zowel constructief als wat de rubberkeuze betreft aangepast op EV-gebruik. Een grote uitdaging is daarbij ook geluid. Want als de motor geen geluid maakt, hoor je de banden.”

Zijn er meer consequenties?

“Naast de band wordt ook het wiel een factor. Je zult steeds meer grotendeels dichte wielen zien en de vorm van de band wordt ‘platter’ en hoekiger. Zelfs merktekens en dergelijke steken niet meer uit, om aerodynamische redenen.”

Worden hoge en smalle banden de trend?

“Het helpt in veel opzichten, maar de auto moet natuurlijk aangepast worden, zoals bij de Renault Scénic en BMW i3. Tractie is niet zo’n probleem omdat de hoge band een langer raakvlak heeft. De uitdaging voor ons zit hem in het behoud van de dynamiek, de laterale belastbaarheid. Je ziet daarom specifieke profielvormen, stijvere blokken die wat groter zijn in de dwarsrichting.

Gelukkig aquaplaneert een smallere band ook minder snel, dat helpt. We werken ook aan constructieve- en materiaaloplossingen om het extra gewicht van EV’s op smallere banden op te vangen, dat zal een behoorlijke verandering met zich meebrengen. Simpelweg een hogere bandendruk is geen optie, vanwege het comfort.”


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst