Compensatie transitievergoeding vanaf 1 april 2020


Binnenkort kunnen werkgevers bij het UWV compensatie vragen voor betaalde transitievergoedingen aan werknemers die op of na 1 juli 2015 wegens langdurige arbeidsongeschiktheid uit dienst zijn. Het UWV zal hiervoor vanaf 1 april een formulier online zetten. Werknemers die voorheen nog een slapend dienstverband hadden, kunnen sinds een uitspraak van de Hoge Raad eisen dat zij worden ontslagen en ook een transitievergoeding meekrijgen. Vooral kleine werkgevers zouden hier door hoge kosten maken. Naar verwachting zullen er daarom veel aanvragen worden gedaan in de eerste dagen.

Het is voor de compensatie van de transitievergoeding voor werknemers die na 104 weken wegens duurzame arbeidsongeschiktheid worden ontslagen niet belangrijk op welke manier de arbeidsovereenkomst is geëindigd. Dat mag door een beëindigingsovereenkomst, opzegging door de werkgever of een ontbinding. Ook als de arbeidsovereenkomst van rechtswege is geëindigd komt de werkgever voor compensatie in aanmerking.

Maximale compensatie

Het UWV compenseert de transitievergoeding alleen tot het moment dat de werkgever wettelijk gezien de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid had moeten ontbinden. De periode dat de werkgever een slapend dienstverband had met de werknemer telt wel mee voor de berekening van de transitievergoeding, maar wordt niet gecompenseerd. Als de werkgever tijdens de ziekte van de werknemer een loonsanctie kreeg opgelegd, wegens het niet nakomen van zijn verplichtingen, telt die periode ook mee voor de berekening voor de transitievergoeding maar niet voor de compensatie. Is het betaalde bruto loon tijdens de ziekte van de werknemer lager dan de wettelijk te betalen transitievergoeding, bedraagt de compensatie de hoogte van het betaalde loon.

Wie komt in aanmerking?

Alle werkgevers komen in principe in aanmerking voor compensatie van de transitievergoeding voor werknemers die na 104 weken ziekte uit dienst gaan. De manier waarop de wettekst is geschreven, maakt het duidelijk dat er geen uitzonderingen zijn. Omdat de Wnra sinds 1 januari 2020 van kracht is, komen zelfs de werkgevers van ambtenaren in aanmerking voor compensatie. Alleen de ambtenaren die in de Wnra zijn uitgezonderd vallen dus niet onder de compensatieregeling. Het geld voor de compensatie is afkomstig uit het Arbeidsongeschiktheidsfonds waar elke werkgever de Aof-premie voor betaalt.

Wat moet u doen voor de compensatie?

Om voor compensatie in aanmerking te komen, moet u vanaf 1 april een formulier invullen. Maar een goede voorbereiding is het halve werk. Dit kunt u nu al doen:

  1. Maak nu alvast een inventarisatie van de transitievergoedingen die sinds 1 juli 2015 voor ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid zijn uitgekeerd;
  2. bekijk ook of er op dit moment nog slapende dienstverbanden zijn en beëindig die direct;
  3. betaal de volledige transitievergoeding voor de slapende dienstverbanden (u krijgt helaas niet het gehele bedrag gecompenseerd);
  4. bereken of de betaalde transitievergoeding gelijk is aan de compensatie;
  5. verzamel betaalbewijzen van de transitievergoedingen.

Na de aanvraag

Het UWV heeft al laten weten dat zij een enorme toestroom van aanvragen voor de compensatieregeling verwachten. Die zullen zij niet binnen de normale termijn van 8 weken kunnen verwerken. U zult naar verwachting een aantal maanden moeten wachten op de uitbetaling. De beslistermijn voor oude gevallen (1 juli 2015 tot 1 april 2020) is gesteld op 6 maanden. Voor aanvragen voor compensatie van de transitievergoedingen waarvan het opzegverbod is verstreken na 1 april 2020 en de formele beëindiging en betaling van de vergoeding ook na 1 april 2020 zijn gedaan, geldt wel de normale termijn.

Bron: Salarisnet.nl


<< Terug naar de nieuwslijst