CPB pleit voor fiscale stimulans veilige auto


Het planbureau stelt dat een slimmere belasting op auto's de verkeersveiligheid, de grootste maatschappelijke kostenpost van mobiliteit, kan vergroten.

Consumenten zouden via de bpm moeten worden gestimuleerd om de veiligst mogelijke auto te kopen. Veiligheid is veruit de grootste maatschappelijke kostenpost van mobiliteit en verdient daardoor meer aandacht van het kabinet, stelt het Centraal Planbureau (CPB). Het planbureau publiceert vandaag het rapport 'De fiscale behandeling van voertuigveiligheid'.

Er zijn nu nog grote verschillen tussen voertuigen in de mate waarin ze bescherming bieden bij een botsing. Dit geldt voor zowel inzittenden, als voor voetgangers en fietsers. Daarnaast zijn voertuigen in verschillende mate in staat om ongevallen te vermijden, omdat ze niet over dezelfde veiligheidssystemen beschikken. Het gebrek aan aandacht voor de veiligheid van voertuigen is opvallend, want veiligheid is veruit de grootste maatschappelijke kostenpost van mobiliteit, schrijft het CPB.

Prikkels

De negatieve maatschappelijke effecten van autorijden door emissies, geluid en verkeersveiligheid worden volgens het CPB al in rekening gebracht bij automobilisten. "De huidige brandstofaccijns is min of meer even hoog als de maatschappelijke kosten van milieu, geluid en verkeersonveiligheid. Door gerichte prikkels kan wenselijk gedrag echter sterker worden gestimuleerd. Zo is er de laatste decennia steeds meer aandacht gekomen voor het beprijzen van de milieukosten van mobiliteit. Er zijn echter geen gerichte prikkels om de veiligheid van auto’s te vergroten, terwijl de maatschappelijke baten daarvan relatief groot zijn. Deze prikkels zorgen ervoor dat veilige auto’s goedkoper worden en onveilige duurder", aldus het CPB in een verklaring. Het CPB schrijft verder: "We pleiten dan ook niet voor een nieuwe belasting, maar voor het beter differentiëren van huidige belastingen. We differentiëren al behoorlijk gedetailleerd voor emissies, dit kan bij veiligheid nog grotere baten opleveren."

RAI Vereniging waarschuwt al geruime tijd voor de hogere bpm die veiligheidsvoorzieningen met zich mee brengen. Veiligheidsvoorzieningen maken auto's zwaarder en dus onzuiniger en duurder, waardoor automobilisten beducht zijn om alle veiligheidsvoorzieningen te bestellen bij de aanschaf van een auto. 


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst