CO2-uitstoot stijgt voor het eerst in tien jaar


 

De uitstoot van CO2 door auto's is voor het eerst in tien jaar gestegen. Die conclusie trekt adviesbureau Jato op basis van een analyse van de nieuwregistraties in Europa. De oorzaak ligt volgens adviesbureau Jato in de afname van het aantal diesels en de stijgende populariteit van suv's. 

De gemiddelde CO2-uitstoot steeg in 2017 met 0,3 gram per kilometer tot 118,1 gram. Volgens Jato vertoonde de CO2-uitstoot door auto's sinds 2007 een onafgebroken daling. De uitstoot was destijds gemiddeld 159,1 gram per auto. 

Dat er nu voor het eerst in tien jaar weer sprake is van een lichte stijging hangt volgens de onderzoekers samen met de afgenomen populariteit van dieselauto's. De CO2-uitstoot van een dieselmotor ligt over het algemeen lager dan bij een benzinemotor. Van de in het afgelopen jaar geregistreerde diesels lag de gemiddelde CO2-uitstoot op 117,9 gram per kilometer tegenover 123,4 gram voor een auto met een benzinemotor. Een is verschil van 5,5 gram. 

Marktaandeel EV's blijft achter

Omdat de verkoop van dieselauto's in Europa het afgelopen jaar met 7,9 procent daalde, nam de CO2-uitstoot dus toe. Het marktaandeel van diesels in Europa daalde tot 43,8 procent in 2017. Aan de andere kant nam het aantal nieuw geregistreerde benzineauto's toe tot een marktaandeel van 47 procent in 2016 naar 50 procent in het afgelopen jaar. De toename van het aantal EV's en Hybrides op Europese wegen nam weliswaar toe tussen 2016 en 2017 (5 procent marktaandeel in 2017), maar niet genoeg om de daling van diesels te compenseren. 


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst