Belastingdienst verscherpt controle op rest-bpm bij export met vraag om bewijs


bewijs

Honderden klanten van export- en juridisch-dienstverleners moeten aanvullende informatie aanleveren over gedane exporttransacties.

In de afgelopen weken heeft de Belastingdienst naar een groot aantal bedrijven een brief gestuurd waarin om aanvullende informatie wordt gevraagd over gedane exporttransacties. Zo is autobedrijven gevraagd om de verkoopfactuur, transportdocumenten, betalingsbewijzen en buitenlandse registratiebewijzen op te sturen. De Belastingdienst wil aan de hand van deze gegevens checken of een auto daadwerkelijk binnen de EU is verkocht en niet - via een Duitse registratie - rechtstreeks naar buiten de EU is verkocht. In dat geval kan er geen bpm teruggevorderd worden. De brief is verstuurd door Belastingdienst Kantoor Emmen. Dat bevestigen Jan Rolleman (AMD Fiscalisten) en Michel Schaay (Voertuig Documentatie Centrum). Beiden zullen op Automotive IMPEX Day tekst en uitleg geven over de consequenties die de brief heeft.

Geest van de wet

Jan Rolleman beaamt dat de brieven voor onrust zorgen. "Ik heb er veel vragen over gekregen", stelt hij. Hij adviseert bedrijven om de informatie te overleggen, maar zich vooralsnog niet neer te leggen bij afwijzende beschikkingen. Tegelijkertijd loopt het overleg met de fiscus al over de vraag wat het vervolg moet zijn. “De wet en de afspraken over de geaccepteerde niet-tijdelijke kentekens leken heel duidelijk. De fiscus lijkt, volgens Rolleman nu echter meer op de geest van de wet dan op de letter van de wet te koersen, maar zelfs dan zou binnen de EU een teruggaaf mogelijk moeten zijn.”

Continuïteit

Schaay heeft inmiddels bijna dagelijks contact met zowel de Belastingdienst als zijn klanten. "Er is nog veel onduidelijk over het hoe en waarom. Wij kunnen inmiddels wel met redelijke zekerheid aannemen dat er een significante verandering aan zit te komen in, zowel proces als bij de manier waarop het bpm-teruggaafverzoek in de toekomst zal moeten worden samengesteld. De Belastingdienst vraagt papieren op die ze nooit eerder hebben opgevraagd en waarvan niet valt uit te sluiten dat het strijdig is met de huidige wettekst. Maar wij adviseren onze klanten wel om de gevraagde documenten tijdig aan te leveren. Gelukkig maken veel van onze klanten reeds gebruik van een proces dat naar onze mening reeds voldoet aan de eisen waar de belastingdienst op zinspeelt."

Volgens Schaay is er weinig discussie over tijdelijke Duitse kentekens. “Daarover is De Belastingdienst twee jaar geleden heel helder geweest, dat is toegestaan.” Toch is Schaay niet verbaasd over de ingreep van de Belastingdienst. "De Belastingdienst vraagt duidelijk om een correcte handelswijze. Indien de geldende wet -en regelgeving niet wordt gevolgd dan komt er een moment dat de autoriteiten de gebruikte werkwijzes niet langer accepteren. Dat moment lijkt nu te zijn gekomen.” Volgens Schaay draait alles om een heldere en transparante procesvoering. “Dan worden er geen vraagtekens opgeroepen en dat zorgt voor continuïteit rond het exporteren van voertuigen binnen de EU."


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst