BMW richt divisie op voor dataverkoop


BMW gaat als een van de eerste autofabrikanten data actief vermarkten. Daarvoor is de fabrikant het label ‘Cardata’ gestart.

Dit meldt BMW.

Tot nog toe werden gegevens over automobilisten wel door de fabrikanten verzameld, maar de vermarkting staat nog in de kinderschoenen. Interessant voor verkoop zijn bijvoorbeeld gegevens over de status van het voertuig, de rijstijl en gekozen routes, stelt de Duitse website Autohaus. Sommige verzekeringen bieden polissen aan voor mensen met een rustige rijstijl. Die is met deze data te controleren. Ook garagebedrijven die aanbiedingen op maat willen doen, kunnen de gegevens kopen. 

Connected drive

Alle BMW’s met de online-dienst ‘connected drive’ hebben een simkaart aan boord, die de auto verbindt met internet. In totaal gaat het nu al om zo’n 8,5 miljoen auto’s, stelt BMW. Het bedrijf stelt op basis van de gegevens aanvullende diensten ter beschikking van de automobilist. Deze (gratis) diensten moeten het aantrekkelijk maken voor de automobilist om zijn data vrij te geven. De eerste aanbieders hebben zich al gemeld: Tomtom Telematics, IBM en Smartcar. 

Automobilisten die zich willen inschrijven voor Cardata moeten zich online registreren. De toestemming voor het delen van de gegevens kan ook altijd weer worden ingetrokken, stelt BMW. De autofabrikant benadrukt dat de gegevens zeer goed beveiligd worden tegen hackers. Klanten kunnen online inzien op welke manier hun gegevens zijn gebruikt.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst