Auto’s duurder door WLTP-test


Auto’s duurder door WLTP-test, hoe zit dat?

Onrust tot in het parlement, meteen al begin januari, in verband met de autoprijzen. Want schokkend verhaal in De Telegraaf, door invoering van de WLTP-test worden nieuwe auto’s tot wel vijftien mille duurder! Kamerleden denken vast aan hun volgende (dienst)auto en stellen vragen. Dit kan niet de bedoeling zijn! Wij vragen ons eerst af: waar komt de prijsstijging nou precies vandaan?

Auto’s duurder door WLTP, zegt De Telegraaf. Klopt helemaal, en de ‘afbouw’ van de BPM doet er nog een schepje bovenop.

De boodschap klopt, maar het plaatje in de ‘krant van wakker Nederland’ is een beetje vreemd. Het staat achter de drie slachtoffers van de WLTP-prijzenslag. Een heel gewone Peugeot 308, een zakelijke Volvo XC60, een dikke suv BMW X5. Alle drie met hetzelfde grafiekje erachter, volgens NEDC typegekeurd 99 g/km CO2 uitstoot, volgens WLTP 115 g/km.

Kloppende cijfers

Geen punt, foutje in de opmaak, die gelijke cijfers voor heel verschillende auto’s. De staafgrafiekjes zijn wel per auto verschillend, daar hadden passende uitstootcijfers in gemoeten. Die zochten we dus maar even op: Peugeot 308 1.2 van 95 naar 115 g/km, Volvo XC60 D5 van 144 naar 152 g/km, BMW X5 30d van 156 naar 183 g/km. Officiële cijfers van deze modellen, zoals ze in de loop van 2017 wijzigden.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst