Arnhem krijgt strengste milieuzone van Nederland


Arnhem krijgt strengste milieuzone van Nederland, goed idee?

Het Arnhemse gemeentebestuur is trots, trots en blij! De Arnhemmers krijgen toch maar mooi de strengste milieuzone in Nederland. En dat terwijl concurrent en zelfbenoemde ‘Green Capital’ Nijmegen nog niet eens een milieuzone heeft! Misschien een onbelangrijke vraag, maar eh…, krijgen de inwoners van Arnhem nu ook schonere lucht?

Arnhem zet zichzelf op de kaart: koppositie in de Strengste-milieuzone-van-Nederland-competitie.

Vorige week ging de kogel door de kerk in de Arnhemse Gemeenteraad. Maar ook vorig jaar al sprak die raad uitvoerig over invoering van een milieuzone die oudere diesels de toegang tot het centrum zou ontzeggen. Toen leidde dat tot de beslissing om eerst nader onderzoek te doen naar de effecten op de luchtkwaliteit van zo’n zone.

Afstel?

Op het eerste gezicht leek die beslissing op afstel. Dergelijke onderzoeken zijn immers al voor tal van steden gedaan en de uitslag is steeds hetzelfde: “Het is niet helemaal uit te sluiten dat de milieuzone effect heeft op de luchtkwaliteit, maar als dat al zo is, dan is dat effect zo klein dat we het niet kunnen aantonen”. Kijk hier voor een voorbeeldje uit Utrecht. Wil je er meer? Je kunt ze bij bosjes bij elkaar googelen.

De PM10-niveaus in Nederland zijn gehalveerd in de afgelopen 20 jaar. Over de periode 2008-2015 was de afname gemiddeld 0,9 µg/m3. Er zijn echter grote verschillen van jaar op jaar, door meteorologisch verschillen. (Bron: CLO.nl)

De lucht is veel schoner

Waarom dat effect zo lastig aantoonbaar is? Allereerst omdat de lucht in Nederland de laatste decennia in hoog tempo schoner wordt. Kijk bijvoorbeeld naar grafiekjes die de fijnstofconcentratie (PM10) weergeven. Die tonen grofweg een halvering in de afgelopen 25 jaar. “Dat komt door maatregelen bij verkeer, industrie en de energiesector”, zegt het Compendium voor de LeefOmgeving (CLO)van de Rijksoverheid.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst