Arizona verbiedt tests op openbare weg


Uber-ongeval: Arizona verbiedt tests op openbare weg #1

Arizona, de Amerikaanse staat waar een dodelijk ongeval gebeurde met een Uber-auto, laat niet langer tests met autonome voertuigen toe. In Vlaanderen komen er rijexamens voor zelfrijdende auto’s.

Doug Ducey, de gouverneur van Arizona, verbiedt Uber om nog autonome rijtests uit te voeren in zijn staat. Waymo (Google), Apple, Lyft en andere initiatieven mogen zich ook aan strengere regels verwachten. De beslissing is ingegeven door een dodelijk ongeval met een Volvo XC90 uitgerust met autonome rijsystemen van Uber in Tempe (Arizona). De systemen van de auto noch de operator aan boord merkten tijdig op dat een 49-jarige dame de straat overstak met haar fiets aan de hand. Allerlei onderzoeken moeten de verantwoordelijkheid van elke betrokken partij gaan bepalen: de operator aan het stuur en het slachtoffer maar ook de leveranciers van de software, de sensoren, de camera’s,…

Technisch falen

De New York Times en Automotive News wijzen technische gebreken in de technologie van Uber met de vinger. De New Yorkse krant heeft inzage gekregen in interne documenten die aantonen dat de auto technisch gezien niet op punt stond. Volgens de NYT moesten de operatoren aan het stuur geregeld overnemen, gemiddeld om de 20 kilometer. Nochtans kunnen de prototypes van Waymo over veel grotere afstanden (honderden kilometers) zonder menselijke tussenkomst rijden. Automotive News van zijn kant zegt dat Uber de standaardsystemen van Volvo had afgekoppeld om zijn eigen systemen te laten werken. De Zweedse autobouwer weigert alle commentaar. Onderaannemer Aptiv heeft echter al laten weten dat het systeem van Uber “niets te maken heeft” met dat in productieversies van de XC90.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst