ACM gaat aanwezigheid autorijklaarkosten in advertentieprijs controleren


autorijklaarkosten

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert vanaf 1 november of importeurs van auto’s ook de “autorijklaarkosten” in de prijs hebben opgenomen. Als dit niet het geval is, kunnen zij een last onder dwangsom of een boete krijgen.

ACM heeft al eerder vastgesteld dat de “autorijklaarkosten” ten onrechte buiten de advertentieprijs werden gehouden. Onder autorijklaarkosten worden bijvoorbeeld transportkosten, het verwijderen van verpakkingsmateriaal, registratie bij de RDW, de nummerplaten en recyclingbijdrage geschaard. Deze kosten moet de consument betalen om met de nieuwe auto de garage uit te kunnen rijden. Het “autorijklaarmaken” kost tussen de 600 tot 1500 euro per auto.

Uitstel voor aanpassen car-configurator

Veel automerken gebruiken een  zogenaamde car-configurator. Dat is een computerprogramma  waarbij je de auto die je wilt kopen zelf kunt ‘samenstellen’. ACM heeft de importeurs tot uiterlijk 1 januari 2017 uitstel gegeven om de car-configurators aan te passen. Het bleek technisch te ingewikkeld te zijn om dit voor 1 november te veranderen.

Ook voor tweedehands auto’s en motoren

De regel dat onvermijdbare kosten in de prijs moeten zitten, geldt voor alle producten en diensten. Dus ook voor bijvoorbeeld motoren en tweedehands auto’s.

Bron: Accountancy Vanmorgen


<< Terug naar de nieuwslijst