20 procent minder voertuigverliesuren na analyse verkeersdata


Verkeersdata verzamelen, analyseren en er op anticiperen kan het aantal voertuigverliesuren verminderen met 10 tot 20 procent. Dat stellen Roger Demkes en Gerard Eijkelenboom, respectievelijk directeur en programmamanager bij De Verkeersonderneming. Met verkeersdata werken is makkelijker dan veel mensen denken, benadrukken ze.

Wegbeheerders die problemen hebben met de doorstroming op een weg, doen er goed aan om verkeersdata te verzamelen, analyseren en er naar te handelen, weet Eijkelenboom. “Met data-analyse kunnen wij – samen met wegbeheerders – tussen de 10 en 20 procent voertuigverliesuren winnen in de regio Rotterdam. Die stelling durf ik wel aan. Misschien is het in andere regio’s zelfs nog wel meer.” Met voertuigverliesuren wordt bedoeld: het totaal aantal uren dat voertuigen vertraging hebben of stilstaan als gevolg van file of beperking – in vergelijking met de normale situatie.

Beter inregelen

Veel is al te winnen bij het beter inregelen van systemen, vertellen Demkes en Eijkelenboom. Ze wijzen op het project Moving Traffic. De samenwerkende partners zijn hiermee vorig jaar genomineerd voor een prijs van het platform WoW (Wegbeheerders ontmoeten Wegbeheerders). Binnen Moving Traffic kijken experts hoe matrixborden boven de weg, verkeerslichten bij op- en afritten, toeritdoseringen en dynamische snelheidsbeperkingen nog beter kunnen worden afgesteld zodat het de doorstroming bevordert. Ze ontwikkelen nieuwe algoritmes en/of instellingen en stellen die waar nodig ook weer bij. Op het stuk A20 aan de noordzijde van Rotterdam leidde dit tot een afname van gemiddeld 14 procent aan voertuigverliesuren.

Ook de afwikkeling van incidenten kan verbeterd worden met behulp van data. Hier is flinke vooruitgang te boeken, onderstreept Eijkelenboom. “28 procent van de files in onze regio is het gevolg van incidenten.” Hij en Demkes laten een onderzoek zien over ongevallendetectie via crowdsourcing. Ongevallen worden 7 tot 11 minuten eerder gedetecteerd als weggebruikers via navigatieapps Waze en Flitsmeister meldingen doorgeven, zo blijkt. De Verkeersonderneming kijkt samen met Rijkswaterstaat, Waze en Flitsmeister hoe deze meldingen op een goede manier in het incidentmanagementproces van Rijkswaterstaat kunnen worden opgenomen.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst