1 op de 6 glastuinders wil investeren in zonnepanelen


1 op de 6 glastuinders wil investeren in zonnepanelen

1 op de 6 glastuinders wil investeren in zonnepanelen

Het totale percentage van glastuinders dat aangeeft bereid te zijn om te investeren in zonnepanelen is tussen 2013 en 2017 gestegen naar 16,5 procent. van 2016 naar 2017 is zelfs een stijging te zien van maar liefst 6,2 procent. Van de alle glastuinders geeft 11,5 procent aan al zonnepanelen te hebben, zo blijkt uit de Glastuinbouwscanner 2017.

Uit deze cijfers wordt duidelijk dat de stijgende trend van het gebruik van zonne-energie zich onverminderd voortzet. Ten opzichte van 2016 is het aantal glastuinders dat gebruik maakt van zonnepanelen in 2017 gestegen met 2,3 procent.

Het grootste deel zonnepanelen vinden we terug bij glastuinbouwbedrijven met snijbloemen en opkweekmaterialen. Kwekers van eenjarige tuin- en perkplanten hebben het minst gekozen voor zonnepanelen. Het percentage investeringsplannen is het hoogst bij glastuinbouwbedrijven met opkweekmateriaal en het laagst bij.

Wim van den Boomen, bestuurder LTO Glaskracht Nederland, is blij met de stijging en zegt dat deze verder door zal zetten: "Dit komt mede omdat er verschillende onderzoeken worden gedaan om te kijken of we de zonnepanelen kunnen integreren in een schermdoek en/of kasdek. Daarnaast staat onze visie en missie in het teken van “Verantwoorde Glastuinbouw”. Dit houdt in dat nieuwe kassen vanaf 2020 klimaat neutraal zullen zijn. Bovendien zullen bestaande kassen op een economische rendabele manier produceren, met de helft van de fossiele brandstof ten opzichte van 2011.”


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de lijst